Мета роботи: Переконатися за допомогою дослідів, чи справджується рівняння теплового балансу під час змішування води різної температури.
Обладнання: калориметр, термометр,
мірний циліндр або мензурка, посудина з водою.
Техніка безпеки: будьте особливо
обережними при користуванні скляним посудом і приладами. Не використовуйте
термометр для помішування рідини, у яку він занурений. Не допускайте
перевищення допустимих для термометра меж вимірювання. Категорично
забороняється працювати з ртутними термометрами. Пам’ятайте, що ртуть, а особливо її пари, дуже отруйні.
Теоретичні відомості.
Якщо тіла мають різні значення температури, то перебувають у стані теплообміну, і через деякий час досягають стану теплової рівноваги, коли їх температури вирівнюються, тобто встановлюється тепловий баланс. Перебуваючи у теплообмінному процесі, менш нагріті тіла отримують таку кількість теплоти, яку віддають більш нагріті тіла. Такий процес теплообміну можна описати рівнянням
Qвід = Qотр.
Де Qвід - кількість теплоти, яку віддали більш нагріті тіла,
Qотр – кількість
теплоти, яку отримали менш нагріті тіла.
Для обчислення кількості теплоти, яку тіло отримує або втрачає під час теплообміну, використовують формулу
Q=cm(t°2 - t°1),
де с – питома теплоємність речовини,
m – маса тіла,
t°1 – початкова температура тіла,
t°2 – кінцева температура тіла.
В даній роботі потрібно експериментально
переконатися у справедливості рівняння теплового балансу під час змішування
води різних температур. При проведенні експерименту важливо запобігти втратам
тепла в навколишнє середовище. Для цього використовують калориметр (від
латинського «calor» – тепло і грецького «metreo» – вимірюю) –
це спеціальний прилад, який застосовується для проведення дослідів з теплових
явищ і сприяє створенню необхідних умов для досліду. Він складається з двох
посудин, вставлених одна в одну, і відокремлених шаром повітря або іншого
теплоізолюючого матеріалу, що дає можливість зменшувати теплообмін між
зовнішнім середовищем і тим, що міститься у її внутрішній посудині.
В процесі проведення досліджень,
необхідно чітко зафіксувати стан теплової рівноваги за допомогою термометра.
Оскільки в шкільних умовах важко забезпечити високу точність вимірювань
калориметричним методом, обчислення краще робити з двома значущими цифрами.
Виконання
роботи.
1. Ознайомтеся з обладнанням для
лабораторної роботи.
2. За допомогою мензурки
відміряйте 100 мл холодної води, перелийте у порожню склянку та виміряйте її
температуру.
4. Перелийте із склянки холодну
воду у калориметр.
5. Зафіксуйте значення
температури суміші гарячої і холодної води після встановлення теплової
рівноваги.
6. Результати вимірювань запишіть
в таблицю.
Маса холодної води m1, кг |
Температура
холодної води
t°1,°С |
Маса гарячої води m2, кг |
Температура гарячої
води
t°2, °С |
Температура суміші t°, °С |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Кількість теплоти, яку отримала холодна вода при змішуванні з гарячою обчислюється за формулою
Qх =cm1 (t° - t°1).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9.
Порівняйте одержані результати обчислень і зробити висновок.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Експериментальне
завдання:
За допомогою годинника і термометра дослідіть, як
змінюється температура гарячої води в склянці з часом.
1. Через кожну хвилину
зафіксуйте значення температури гарячої води, яка охолоджується в склянці.
2. Побудуйте графік зміни
температури гарячої води з часом.
3. За допомогою графіка
встановіть, коли температура води змінювалася швидше та поясніть, чому так відбувається..
Тести для самоперевірки
https://onlinetestpad.com/ceoyq75bflqls
А відповіді є?
ВідповістиВидалити